Jump to content
Sign in to follow this  
louisstephens

Uploading image via API causing error on save

Recommended Posts

So I am using ajax to upload an image, but I am getting the error "Method WireUpload:: save does not exist or is not callable". I am not quite sure how to go about fixing this (at the moment).

elseif($config->ajax && $input->urlSegment1 == "upload-preview") {
    $u = $config->paths->assets . "files/pdfs/";

    $title = $sanitizer->text($_POST['title']);

    $p = new Page();
    $p->template = "preview";
    $p->parent = $pages->get("/previews/");
    $p->name = $title;
    $p->title = $title;
    $p->save();
    $p->setOutputFormatting(false);

    $u = new WireUpload('preview_image');
    $u->setMaxFiles(1);
    $u->setOverwrite(false);
    $u->setDestinationPath($p->preview_image->path());

    $u->setValidExtensions(array('jpg', 'jpeg', 'gif', 'png', 'pdf'));
    foreach($u->execute() as $filename) { $p->preview_image->add($filename); }

    $u->save();
}

I compared my code to something I did previously (though previously I just posted to the current template file, not through ajax) which works, but this doesnt seem to be working. I have the _init.php file prepending as well. Does anyone have any ideas of what might be happening?

Share this post


Link to post
Share on other sites

You should save the page after finishing with your upload.

$p->save();

instead of 

$u->save();

WireUpload doesn't have any save method (that's what the error message tells you)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also i would give the new page only a title with your text sanitizer and let ProcessWire handle the name of the page (in case the pagename already exists).
If you would like to set also the page name then use the $sanitizer->pageName().

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By ICF Church
      Hi 👋
      Anyone else having this problem?
      Requirements:
      - Repeater (matrix & normal) with mutlilanguage fields (text, textarea…) 
      - Backend language set to something other than default (ie. German) 
      Reproduce:
      - Add a new repeater Item (ajax, I found no way to possible to disable it with matrix)

      (Notice how the default language tab is active instead of the backend language…)
      - Write something into the (default language) field
      - Try to save, if field is required, this will not work. If not required, then when reloading, the content will be inside the backend language field, instead of the default language field who was (presumably) active
      Analysis:
      When  loading  a new repeater element with ajax, the default langue tab is active, but the backend language inputfield is visible (with no visual indication). When writing into the field, it will populate the backend language. When manually clicking on the default language tab (which is already active), the field will switch to the actual default language field (which is [now] empty) (that can now be populated…)
      Also Notice, the labels of the elements to be added are in default language as well instead of the translated label (images instead of Bilder)…
      ProcessWire 3.0.148, Profields 0.0.5…
      Is it my system configuration, or does anyone else have the same issue? This is a screen recording of the problem:
      Issue: https://github.com/processwire/processwire-issues/issues/1179

      Screen Recording 2020-02-25 at 14.18.31.mov
    • By michelangelo
      Hello there,
      I am building my website, which has a dozen projects with 10 images each. Basically, I need a filtering system but built in the most efficient and user-friendly way. You can see below that the images flow sideways so being hidden, JS lazy loading was a good tool, but I just wanted to try AJAX. Is it fit for this purpose or it's more for dynamic content?
       

    • By louisstephens
      I have been messing around with creating pages from ajax requests, and it has gone swimmingly thus far. However, I am really struggling with creating a page and saving an image via ajax. 
      The form:
      <form action="./" role="form" method="post" enctype="multipart/form-data"> <div> <input type="text" id="preview" name="preview" placeholder="Image Title"> </div> <div> <input type="file" id="preview-name" name="preview-name"> </div> <div> <select id="select-tags" name="select-tags"> <?php $tags = $pages->find("template=tag"); ?> <option value="">Select Your Tags</option> <?php foreach ($tags as $tag) : ?> <option value="<?= $tag->name; ?>"><?= $tag->name; ?></option> <?php endforeach; ?> </select> </div> <div> <button type="button" id="submit-preview" name="submit" class="">Upload Images</button> </div> </form>  
      The ajax in my home template:
      $('#submit-preview').click(function(e) { e.preventDefault(); title = $("#preview").val(); image = $("input[name=preview-name]"); console.log(title); console.log(image); data = { title: title, image: image //not sure if this is actually needed }; $.ajax({ type: 'POST', data: data, url: '/development/upload-preview/', success: function(data) { console.log("Woo"); }, error: function(xhr, ajaxOptions, thrownError) { alert(xhr.responseText); } }); }); And finally in my ajax template:
      $imagePath = $config->paths->assets . "files/pdfs/"; //was from an older iteration $title = $sanitizer->text($_POST['title']); $image = $sanitizer->text($_POST['image']); $p = new Page(); $p->template = "preview"; $p->parent = $pages->get("/previews/"); $p->name = $title; $p->title = $title; $p->save(); $p->setOutputFormatting(false); $u = new WireUpload('preview_image'); $u->setMaxFiles(1); $u->setOverwrite(false); $u->setDestinationPath($p->preview_image->path()); $u->setValidExtensions(array('jpg', 'jpeg', 'gif', 'png', 'pdf')); foreach($u->execute() as $filename) { $p->preview_image->add($filename); } $p->save(); I can complete the file upload but just using a simple post to the same page and it it works well, but I was really trying to work out the ajax on this so I could utilize some modals for success on creation (and to keep my templates a little cleaner). When I do run the code I have, a new/blank folder is created under assets, and a new page is created with the correct title entered. However, no image is being processed. I do get a 200 status in my console. I have searched google for help, but everything seems to be slightly off from my needs. If anyone could help point me in the right direction I would greatly appreciate it. 
    • By Brian Scramlin
      I just wanted to share that I added an AJAX-powered gallery to an artist website that I developed and host: https://jackpinecreations.com/gallery/

      There were two things that frustrated me about creating this. Perhaps you can show me a better way.
      1. After creating my processing script, which I placed under /templates/scripts/get-items.php, I realized that I would get a 403, due to ProcessWire's routing and security. This forced me to have to create a template and page for this little script. This was frustrating simply because it seemed unnecessarily confusing. But worse, see #2.
      2. I usually use config.php to prepend and append each of my templates with a head.inc and foot.inc, which keeps my templates easy to use and I don't have to go and use the GUI to do so on each template separately. However, since I realized I needed to create a new template and page so as to access it, whenever I sent POST params to it, I would get the header and footer along with it!!! I could find no workarounds and had to remove the pre/append calls in config.php and use the GUI on each template individually.  
      Code Below if you're interested:
      HTML and JavaScript (forgive my sad JavaScript skills, I know this can be tightened up)
      <!-- Begin Grid --> <div class="container mt-4"> <div id="gallery" class="row"> <?php foreach ($page->children("limit=9") as $child): ?> <div class="col-6 col-md-4 gallery-item"> <a href="<?= $child->url ?>" title="View <?= $child->title ?>"> <img class="gallery-item" src="<?= $child->item_featured_image->size(640, 640)->url ?>" alt="<?= $child->title ?> Image"> </a> </div> <?php endforeach; ?> </div> </div> <!-- End Grid --> <div class="center-block text-center"> <button id="get-more-items" type="button" name="get-more-items" class="btn-vintage">Load More</button> </div> <script type="text/javascript"> var buttonGetItems = document.getElementById("get-more-items"); var indexStart = 0; buttonGetItems.addEventListener("click", function() { indexStart += 9; $.ajax({ url: '<?= $pages->get(1186)->url ?>', type: "POST", dataType:'json', // add json datatype to get json data: ({page_id: <?= $page->id ?>, index_start: indexStart}), success: function(data){ console.log(data); if (data[1]) { //for each element, append it. $.each(data, function(key, value) { $("#gallery").append(value); }); } else { $("#get-more-items").after('<p class="center-block text-center">There are no more items to load.</p>'); $("#get-more-items").remove(); } } }); }); </script> Processing Script
      <?php $items_array = []; $i = 0; foreach ($pages->get($input->post->page_id)->children->slice($input->post->index_start, 9) as $child) { $i++; $items_array[$i] = "<div class='col-6 col-md-4 gallery-item'> <a href='$child->url' title='View $child->title'> <img src='{$child->item_featured_image->size(640,640)->url}' alt='$child->title Image'> </a> </div>"; } echo json_encode($items_array); I love ProcessWire for hundreds of reasons, but I've been using AJAX more and more, and I'm not liking having to create templates to access scripts. 
      Any advice?
    • By celfred
      Hello,
      I'm facing a weird issue here. I have a page loaded with this code inside (my comments in line ends) :

      if ($session->allPlayers) { // Set in a head.inc file. I have also a $session->set('allTeams', $allTeams); in my head.inc   $allPlayers = $session->allPlayers; } else {   $allPlayers = getAllPlayers($user, false);   $session->set('allPlayers', $allPlayers); } bd($session->getAll()); // HERE, I get a number of 11 variables which is what I expect In the same page, I have a link pointing to ajaxContent.php that loads stuff via Ajax.
      I just write this in my ajaxContent.php to test :

      bd($session->getAll()); // HERE, I get only 9 variables. All my newly set $session variables ($allTeams and $allPlayers) are not conveyed to ajaxContent.php ??? Would you have any idea why is that ??? Another thing : I have a $session->headMenu set in my head.inc, and this one works fine. I can retrieve it in my ajaxContent.php page.
      I've tried cleaning all caches but it doesn't change anything 😞 
      At first, I expected it to be a 15-minute update to my site... It turns out to be a 2-hour issue and I'm still  stuck.
      Thanks for your ideas ! 
×
×
  • Create New...