Jump to content

Ajax data being stripped from URL


Barry
 Share

Recommended Posts

I'm in the process of rebuilding a WordPress site over into ProcessWire (Yay!)

I'm using Ajax to call a page (ajaxAgenda) from the homepage which includes a PHP file (partialAgenda) which makes the call.

This is what I got in the included partial. Notice that the URL has a / at the end to prevent redirection.

var page_number = 1;
var get_agenda = function(){
	$.ajax({
		type       : "GET",
		data	   : {pnum: page_number},
		dataType   : "html",
		url        : "/components/ajaxAgenda/",
		beforeSend : function(){
			$('#ajax-loader2').show();
		},
		success    : function(data){
			$('#ajax-loader2').hide();
			$('#agenda').html(data);
		}
	});
}

And in the Ajax called file I have the following

echo $page->url.'<br>';
echo $input->get->pnum.'<br>';
echo $_GET['pnum'].'<br>';

which only outputs "/components/ajaxagenda/". pnum is empty and get is also also empty

It seems like the variables are simply being stripped from my Ajax call. Or am I missing something really obvious?

Link to comment
Share on other sites

I tried the following:

I put the file I call through ajax in the root (so I'm simply calling a php file rather than a page with a template) and am able to read out the get variable that way. But I'd rather not do it this way and would like to maintain calling a page with a get ?variable. Is there some kind of setting I'm missing?

Link to comment
Share on other sites

I'm not sure what's behind the issue you're seeing, but I tested basically the same code and it works for me.

In the source page:

<script>
    $(function() {
        var page_number = 12345;
        $.ajax({
            type: "GET",
            data: {pnum: page_number},
            dataType: "html",
            url: "/two/",
            success: function(data) {
                console.log('data: ' + data);
            }
        });
    });
</script>

And in the template for page "two":

if($config->ajax) {
    $num = $input->get->pnum;
    echo "Num: $num";
    return $this->halt();
}

Logged to console:

data: Num: 12345

 

Link to comment
Share on other sites

Does it still work for you when you include the given source page as separate php file using WireIncludeFile()? My exact situation is as follows:

 page using basic-page.php template which uses WireIncludeFile() to include partialAgenda.php where the ajax call is which calls a page using ajaxAgenda.php template

Link to comment
Share on other sites

Okay, so I got this working by turning on URL segments and retrieving the segment[n] in the called file, still haven't figured out why it doesn't work with GET  variables.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Liam88
      Hi,
      I'm really struggling with this as it's something not in my wheelhouse. I'm creating a blog style page (a grid of cards) which has attributes.
      I have a snip of javascript which grabs values from checkboxes which are put into a value like the below:
      ?content=static_video&channel=facebook-ads_instagram-ads
      document.querySelector("form").onsubmit=ev=>{ ev.preventDefault(); let o={}; ev.target.querySelectorAll("[name]:checked").forEach(el=>{ (o[el.name]=o[el.name]||[]).push(el.value)}) console.log(location.pathname+"?"+ Object.entries(o).map(([v,f])=> v+"="+f.join("_")).join("&") ); document.location.href = location.pathname+"?"+ Object.entries(o).map(([v,f])=> v+"="+f.join("_")).join("&"); } As I'm currently refeshing the page on button click with those values the end result includes the location but can easily remove this.
      I then use this value in "input->get" to get the values which I then append to a find() rule. See code below:
      $selector = "template='adbank_pages',sort=published,include=all,status!=hidden"; // Get the channel and content inputs $channel = $input->get->channel; $content = $input->get->content; if($channel){ // Grab the channel string, explode into an array for checkbox checking and then replace _ with | to create or rules in the selector. $chanArray = explode("_", $channel); $chan = $channel = str_replace('_', '|', $channel); $selector = $selector .= ",ab_channels=$chan"; } if($content){ // Grab the content string, explode into an array for checkbox checking and then replace _ with | to create or rules in the selector. $contArray = explode("_", $content); $cont = $content = str_replace('_', '|', $content); $selector = $selector .= ",ab_content=$cont"; } if($input->get){ // If a valid input result $all = $pages->find($selector); } }else{ // If no input show them all $all = $page->children("template='adbank_pages',sort=-published,include=all,status!=hidden"); } $items = $all->find("limit=12"); // Limit the output and use pagination As mentioned above I currently refresh the page to adjust the $selector filter within the $all with a fallback $all if there are no results.
      I know I need to use AJAX to filter the content without refresh but I am really struggling with the set up. I have read multiple posts including the original by Ryan but still confused.
      If anyone can direct/help on this it would be appreciated.
      Thank you
    • By wwwouter
      Some context: I want to use PHP variables in my CSS (more info below) and found a solution on CSS-tricks that looks fairly elegant and somewhat solid to me. It's pretty simple, I created a file style.css.php inside the site/templates/ directory and load that in my page head. In style.css.php is the following:
      <?php header("Content-type: text/css; charset: UTF-8"); header("Charset:utf-8"); if ($homepage->hero_image) { echo <<<CSS .hero { background: url($homepage->hero_image->url) no-repeat; } CSS; } ?> Because of the following RewriteCond (line 373) in the htaccess file the server sends a 403 error back when the file is requested:
      # Block access to any PHP or markup files in /site/templates/ or /site-*/templates/ RewriteCond %{REQUEST_URI} (^|/)(site|site-[^/]+)/templates($|/|/.*\.(php|html?|tpl|inc))($|/) [NC,OR] (My htaccess file is @version 3.0 and @htaccessVersion 301)
      This is how I thought I could fix that (based on these answers on stack overflow) but it does not work:
      # Block access to any PHP or markup files in /site/templates/ or /site-*/templates/ RewriteCond %{REQUEST_URI} (^|/)(site|site-[^/]+)/templates($|/|/((?!style\.css).)*\.(php|html?|tpl|inc))($|/) [NC,OR] I tested the rule with htacess tester and htaccess check and both worked for me, but on my site I still get a 403 instead of the file.
      I'm working on localhost, using MAMP (not sure if that's relevant).
      A bit more about what I want to do achieve specifically:
      I want to use an image as a background-image for an element, not place it as an image. This image is provided by the user via a field and can therefore change.
      I know I can achieve this like this:
      echo "<section class='hero' style='background-image: url($page->hero_image->url)'></section>"; But I would prefer a method other than inlining because of scalability and cleanliness. (I admit the extra link in the page head is not ideal either)
       
      P.s. this is my first post here, I hope it's submitted in the right forum and my explanation is clear.
    • By ICF Church
      Hi 👋
      Anyone else having this problem?
      Requirements:
      - Repeater (matrix & normal) with mutlilanguage fields (text, textarea…) 
      - Backend language set to something other than default (ie. German) 
      Reproduce:
      - Add a new repeater Item (ajax, I found no way to possible to disable it with matrix)

      (Notice how the default language tab is active instead of the backend language…)
      - Write something into the (default language) field
      - Try to save, if field is required, this will not work. If not required, then when reloading, the content will be inside the backend language field, instead of the default language field who was (presumably) active
      Analysis:
      When  loading  a new repeater element with ajax, the default langue tab is active, but the backend language inputfield is visible (with no visual indication). When writing into the field, it will populate the backend language. When manually clicking on the default language tab (which is already active), the field will switch to the actual default language field (which is [now] empty) (that can now be populated…)
      Also Notice, the labels of the elements to be added are in default language as well instead of the translated label (images instead of Bilder)…
      ProcessWire 3.0.148, Profields 0.0.5…
      Is it my system configuration, or does anyone else have the same issue? This is a screen recording of the problem:
      Issue: https://github.com/processwire/processwire-issues/issues/1179

      Screen Recording 2020-02-25 at 14.18.31.mov
    • By Greg Lumley
      Hi! In busy learning to know PW better I'm looking at existing code.
      I have Bitpoets Editorial Responsive Blog as example. While looking through the code I've just found this line in the blog-head.php 
      <link rel="stylesheet" href="<?= $config->urls->templates ?>assets/css/main.css?ts=<?= time() ?>" /> I hope it's not a stupid question but I've never seen this before...
      main.css?ts=<?= time() ?> I notice the main template is empty but of course renders on the front end.
      Using a timestamp really has me totally confused. Can someone explain it to me please. 
      Thank you! 
      Greg
    • By jds43
      Hello,
      I have a search page loosely based on Skyscrapers where I'm parsing a selector with options 'beds', 'bathrooms', 'size' fields. It is working well until I select 'Any' after I've run a search. This is where no results are returned (/?beds=&bathrooms=&size=&submit=). I want it to reset and show all results.
      I hope this isn't too vague.
       
×
×
  • Create New...