Jump to content
Doc

Use case for $input->whitelist and $session->variable ?

Recommended Posts

Hello,

When do you choose to use $input->whitelist($key, $value) rather than $session->myvar (with myvar = 3 for example) ?

The documentation uses the example of the MarkupPagerNav module :

"An example is the MarkupPagerNav plugin module, which provides an easy way for you to have pagination. Lets say that you used it to paginate search engine results. [...]" (from https://processwire.com/api/variables/input/)

But If I don't have pagination, but some variables to store for each member of my website, do I have any interest to store them with whitelist rather than within sessions ? 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

$input->whitelist does not store values. It does just mark $input variables of the current request, so they can be appended to (pagination) links as ?my_data=xyz variables, which on the next request can be read again. If non of those links is clicked the values are gone. The most prominent use case is preserving any user filter values while going through pages of results. Having the values in the url also makes sure you can send that url to your peer and he or she can open it as well. 

Anything you don't want the user to see/modify you'd use the session.

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2/3/2017 at 2:33 PM, LostKobrakai said:

$input->whitelist does not store values

I didn't know that. It's obvious when you do, but when you don't...

I thought it was stored, like in $session or something.

It's been tripping me up for ages - using a delayed/deferred output strategy, things need to be called at different times.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By derelektrischemoench
      Hi guys,
      I'm facing a somewhat strange issue here which I can't quite wrap my head around. 
      I have a PW site in development which runs on three machines simultaneously, one staging server which is accessible as a preview instance for my customer, my PC and my laptop. 
      I have three completely identical settings on each of the three machines (same apache version, same php version, same codebase, same database); however on my PC I am unable to log into the backend. I get no error message or anything, when I try to login; i just get redirected to the login  page. I have already enabled database driven sessions (I enabled them on my laptop, then I dumped the database and copied it to my pc); I have cleared the cache directory; I cleared the sessions in the database; I cleared my browser caches, I tried different browsers, all to no avail; I am unable to login when using my pc, the instances all have the same .htaccess.
      Is there something I'm missing here or does anyone have a clue as to what my issue here might be? I'm using processwire 3.0.123
      Thanks for any input, greetings
      derelektrischemoench
       
      //edit: I've noticed something interesting; despite the directories of my web folders being the same layout; when I open the admin page i get a 404 on the processwire/ resource in the networks panel of chrome; on my laptop I get a  200.... I guess this is where my problem is; but why?
       
       
    • By derelektrischemoench
      Hi guys,
      I'm facing a somewhat strange issue here which I can't quite wrap my head around. 
      I have a PW site in development which runs on three machines simultaneously, one staging server which is accessible as a preview instance for my customer, my PC and my laptop. 
      I have three completely identical settings on each of the three machines (same apache version, same php version, same codebase, same database); however on my PC I am unable to log into the backend. I get no error message or anything, when I try to login; i just get redirected to the login  page. I have already enabled database driven sessions (I enabled them on my laptop, then I dumped the database and copied it to my pc); I have cleared the cache directory; I cleared the sessions in the database; I cleared my browser caches, I tried different browsers, all to no avail; I am unable to login when using my pc, the instances all have the same .htaccess.
      Is there something I'm missing here or does anyone have a clue as to what my issue here might be? I'm using processwire 3.0.123
      Thanks for any input, greetings
      derelektrischemoench
       
       
    • By Peter Knight
      How do you guys handle large session tables when sessions are being recorded to the database?
      I notice one of my sites has a session table of over 14MB 
      Am I missing a way in the Admin or a module to auto-remove any sessions older than X days?
      Thanks
       
    • By helmut2509
      In my PW-Application there is currently no session timeout.
      I want to set the user session to 60 minutes which means that after 60 minutes of inactivity the user will be redirected to the homepage.
      so I added the following entry to my config.php:
      $config->sessionExpireSeconds = 120; (120 seconds is just for testing).
      But after five minutes of inactivity I am still logged in, there is no redirection.
      Is there anything wrong or did I miss something?
      In php.ini I have the entry:
      session.cookie_lifetime = 3600
    • By celfred
      Hello,
      I'm facing a weird issue here. I have a page loaded with this code inside (my comments in line ends) :

      if ($session->allPlayers) { // Set in a head.inc file. I have also a $session->set('allTeams', $allTeams); in my head.inc   $allPlayers = $session->allPlayers; } else {   $allPlayers = getAllPlayers($user, false);   $session->set('allPlayers', $allPlayers); } bd($session->getAll()); // HERE, I get a number of 11 variables which is what I expect In the same page, I have a link pointing to ajaxContent.php that loads stuff via Ajax.
      I just write this in my ajaxContent.php to test :

      bd($session->getAll()); // HERE, I get only 9 variables. All my newly set $session variables ($allTeams and $allPlayers) are not conveyed to ajaxContent.php ??? Would you have any idea why is that ??? Another thing : I have a $session->headMenu set in my head.inc, and this one works fine. I can retrieve it in my ajaxContent.php page.
      I've tried cleaning all caches but it doesn't change anything 😞 
      At first, I expected it to be a 15-minute update to my site... It turns out to be a 2-hour issue and I'm still  stuck.
      Thanks for your ideas ! 
×
×
  • Create New...